۱۸ خرداد ۱۳۹۰، ۰:۳۴

گزارش مهر /

پتانسیل مطلوب زنجان برای رشد صنوبر/ تولیدکنندگان حمایت می شوند

پتانسیل مطلوب زنجان برای رشد صنوبر/ تولیدکنندگان حمایت می شوند

زنجان - خبرگزاری مهر: صنوبر از درختانی است که در مقایسه با سایر درختان جنگلی از رشد سریعتر و در نتیجه از دوره بهره برداری کوتاهتری برخوردار است که در این میان استان زنجان با توجه به شرایط اقلیمی موقعیت مناسب و خوبی برای پرورش درخت صنوبر دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، این درختان به عنوان منبع تامین چوب مورد توجه ویژه ای قرار گرفته اند. چوب سفید، یکدست و رشد سریع از ویژگی های این گونه درختان بوده و به سادگی با قلمه تکثیر می شوند.

به لحاظ اقتصادی نیز طول مدت زمان برگشت سرمایه آنها کوتاه بوده و درآمد حاصل از صنوبرکاری نیز قابل توجه است. به همین دلیل یک صنوبرکار می تواند با کاشت گونه های پرمحصول و رعایت نکات فنی تولید، درآمد خود را تا دو برابر ارتقاء دهد. چوب این درخت در صنایع گوناگون از جمله مبلمان سازی، کبریت سازی، درب و پنجره سازی، خراطی و بخصوص کاغذسازی مورد استفاده قرار می گیرد.

بیش از 60 درصد تولید چوب کشور از طریق زراعت چوب و جنگل‌کاری دست ‌کاشت انجام می شود و استان زنجان در این خصوص از استان‌های پیشرو کشور است این استان با داشتن 16 هزار و 400 هکتار جنگل دست‌کاشت، یکی از قطب‌های تولید صنوبر و تامین‌کننده بخشی از نیاز صنایع سلولزی کشور محسوب می شود.

بنا بر اعلام مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری زنجان، برای اینکه این درختان از دست قاچاقچیان چوب شمال کشور در امان بمانند، تولید آن در استان زنجان نیز به تناسب نیاز کشور در صنایع سلولوزی مورد توجه قرار گرفته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان معتقد است استان زنجان با توجه به موقعیت اقلیمی و پتانسیل موجود می تواند در کاشت درختان صنوبر در راستای تامین چوب مورد نیاز صنایع چوب کشور نقش تاثیرگذاری داشته باشد.

 قدرت الله سعادتی به انطباق‌پذیری درخت صنوبر و اهمیت آن در صنایعسلولزی پرداخت و افزود: درخت صنوبر در شرایط مختلف اقلیمی قابلیت رشد داشته و مورد توجه درختکاران و کشاورزان است.

وی ادامه داد: در حال حاضر این درخت یکی از منابع مهم تولید چوب کشور بوده و در صنایع کاغذسازی، ساختمان‌سازی، کبریت‌سازی، نئوپان و سلولزی کاربرد داشته و به جهت دارا بودن این اهمیت در چند سال‌ گذشته در استان مورد کشت قرار گرفته است.

سعادتی با اشاره به توسعه زراعت چوب در استان یادآور شد: در حال حاضر می‌توان حدود 10 هزار هکتار از مساحت اراضی استان را علاوه بر 16 هزار و 400 هکتار اراضی پوشش یافته با صنوبر، مورد جنگل‌کاری با این گونه قرار داد.

سعادتی با اشاره به گونه‌های جدید و سودآور زراعت درخت صنوبر در استان زنجان ادامه داد: با توجه به شرایط مساعد اقلیمی استان، گونه جدیدی از درخت تبریزی با نام populus nigra به علت سودآوری کوتاه‌ مدت و رشد سریع در سال‌های اخیر مورد توجه درختکاران استان قرار گرفته است.

استان زنجان جزو 10 استان پیشرو در زمینه پرورش درخت صنوبر است

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه به تناسب متقاضی و ظرفیت بالای استان در کاشت و پرورش صنوبر آمادگی لازم را داریم، استان زنجان را جزو 10 استان پیشرو کشور در زمینه پرورش درخت صنوبر عنوان کرد.

سعادتی با ذکر اینکه در حال حاضر زمینه اشتغال هشت هزار و 200 موردی اشتغال پایدار در سطح استان از طریق کاشت و پرورش صنوبر فراهم شده اضافه کرد: این تعداد اشتغال تولید نزدیک به 246 هزار و 200 مترمربع تولید چوب را در پی داشته است.

وی در ادامه سخنان خود به آمار و ارقام زمین اختصاص یافته جهت پرورش این درختان در استان پرداخت و ادامه داد: از این تعداد شش هزار و 400 هکتار در شهرستان زنجان، پنج هزار و 670 هکتار در شهرستانهای ابهر و خرمدره و هزار و 600 هکتار در ماهنشان  به این امر اختصاص یافته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با ذکر این نکته که درختان صنوبر قابل بهره برداری در 10 الی 12 سال به مرحله سودآوری می رسد، کمبود اعتبار و کمبود آب را از مشکلات پیشرو در خصوص پرورش این درختان اعلام کرد.

یک کارشناس مرتع، صنوبر را از جمله درختانی دانست که بیشتر طالب آبهای روان، جاری، خنک و سرشار از اکسیژن است.

مرتضایی در خصوص تسهیلات اختصاص یافته به پرورش و کاشت این گونه از درختان در سطح استان افزود: برای پرورش این نوع درختان، به ازای هر هکتار رقمی بالغ بر 48 میلیون ریال تسهیلات مورد نیاز است که در اعطای آن بانک کشاورزی استان پیشرو است.

وی مصرف متوسط سالیانه چوب در صنایع و سایر بخش ها را 12 میلیون مترمکعب ذکر کرد و ابراز داشت: تامین این میزان چوب در کشور نیازمند استفاده بهینه و اصولی از عرصه های موجود و از اراضی مستعد کشت این گونه از درختان است.

کمبود آب یکی از چالشهای پیش رو در کاشت درخت صنوبر است

مرتضایی نیز کمبود آب را یکی از چالشهای پیش رو در کاشت این نوع از درختان ذکر کرد و ابراز داشت: حمایتهای سرمایه ای دولت در قالب پرداخت تسهیلات بانکی برای زراعت چوب، وجود شرایط اقلیمی بسیار مناسب، معرفی گونه های سریع الرشد صنوبر با طول دوره بهره برداری کمتر از 10 سال و ارائه مشوق ها از سوی دست اندرکاران امر منابع طبیعی می تواند در جذب علاقه مندان به امر پرورش این نوع از درختان تاثیرگذار باشد.

وی علت گرایش قاچاقچیان به قلع و قمح این نوع درختان را سودآوری بالای آنها عنوان کرد و ادامه داد: شاید به خاطر همین سود سرشار است که برخی در این زمینه حتی ریسک نمی کنند.

با این حال به نظر می رسد این استان قابلیت بهره برداری اصولی و علمی از این نوع درختان را دارد، در این راستا برگزاری کلاس ها و آموزش های لازم جهت آشنایی از سودآوری بهینه این نوع درختان و نحوه پرورش می تواند مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 1328300

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha